Historia Pizzeri

Pizzeria „PRIMA” powstała w czerwcu 1992 roku i od tej pory zaczęła się jej historia… Nasza rodzinna firma, to przede wszystkim zgrany zespół ludzi, który codziennie dba o najwyższą jakość oferowanych produktów i usług. Nasze produkty oparte są o własne przepisy i wszystko od podstaw przygotowujemy sami. Ciasto do pizzy, to efekt praktyki za granicą oraz długoletnich eksperymentów, popartych odpowiednim wykształceniem. To unikalny, jedyny w swoim rodzaju przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i sztucznych dodatków. Dokładamy wszelkich starań, aby nasi Klienci byli zadowoleni i cieszymy się, że do tego grona dołącza coraz więcej osób. Mamy stałych Klientów, którzy od ponad 20 lat doceniają nasze starania. Serdecznie zapraszamy do naszej pizzerii.

Dla zainteresowanych

Pizza w formie płaskich, okrągłych i wypiekanych placków była znana wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie, przyprawiane ziołami i serem. Słowo pizza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określono wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane „pizzeriami” pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak dużą, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaele Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: „alla mastunicola” (z serem i bazylią), „marinara” (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozzarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest „margheritą”, chociaż wariant z mozzarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była więc to zupełna innowacja Esposito. Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej, dzięki robotnikom z południa półwyspu, emigrującym za pracą w północne rejony kraju.



Copyright © 2014 Pizzeria Prima Wszelkie prawa zastrzeżone.
Programista:Jan Zawadka Grafik:Aleksander Kosik
Administracja: Adam Wladysiuk